تعریف و هدف
رشته آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی شامل مجموعه یافته های علمی در حوزه های آسیب شناسی ورزشی ، حرکات اصلاحی ، پیش گیری و بازتوانی آسیب های ورزشی ، تربیت بدنی ویژه و ورزش معلولین است که برای دانشجویان علاقه مند به مطالعه در حیطه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی تامین می شود. هدف از تأسیس دوره آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی ، تربیت افراد علاقه مند و متخصص است تا بتوانند با آموزش و پژوهش برنامه ریزی ، راهنمایی و مشاوره ، مربیگری و ارائه خدمات ورزشی به افراد تحت پوشش خود در ارتقای سلامت جسمی و روانی و نیز بهبود فعالیت های حرکتی و ورزشی آنان تلاش نماید. این افراد گسترده ای از مبتلایان به ناهنجاری های جسمی و حرکتی که به درجاتی از هنجارهای تندرستی جامعه فاصله دارند ، افراد شرکت کننده در فعالیت های بدنی و ورزشی تفریحی و رقابتی که در معرض خطر آسیب دیدگی ورزشی قرار دارند ، کم توانان جسمی ، ذهنی و رفتاری را که به درجاتی ازهنجارهای تندرستی جامعه پایین تر بوده و به عنوان کم توان ، بیمار و معلول شناخته می شوند ، در بر می گیرد.
یکی از پرطرفدارترین گرایش های تربیت بدنی است.
حرکات اصلاحی به طور مستقیم با سلامت جامعه در ارتباط میباشد و قادر به شناسایی و تشخیص ناهنجاری های وضعیتی و در ادامه، قادر به ارائه روش هایی برای پیشگیری و اصلاح این ناهنجاری ها است.
همچنین توانایی طرح و برنامه ریزی حرکات اصلاحی مناسب متناسب با افراد گوناگون را داراست. علاوه بر این نقش مهمی در ارائه خدمات مشاوره ای مرتبط با حرکات اصلاحی برای دانش آموزان، کارمندان و باشگاههای ورزشی دارد.
اخیرا با تلاش های صورت گرفته از سوی متولیان این رشته و با برگزاری دوره مربیگری حرکات اصلاحی و اخذ تأییدیۀ تأسیس باشگاه حرکات اصلاحی، دانش آموختگان کارشناسی ارشد این گرایش میتوانند به طور قانونی باشگاه تأسیس کرده و با خیال راحت نقش خود را در بهبود سلامت جامعه ایفا کنند.
یکی دیگر از کاربردهای این گرایش در بحث قهرمانی است. جایی که یک متخصص حرکات اصلاحی می تواند با بکارگیری حرکات و ورزش های اصلاحی، موجب بهبود عملکرد یک ورزشکار حرفه ای در رشته مربوط به خود شود.
بازار کار کارشناسی ا رشد آسیب شناسی و حرکات اصلاحی
جذابیت این گرایش در تاسیس باشگاه و همینطور ارتباط نزدیک ان با علم پزشکی و فیزیوتراپی ورزشی و توانبخشی و بازتوانی می باشد. در نتیجه دلیل محبوبیت ان مشخص شد، ارتباط ان با علم پولساز پزشکی و یا گنجاندن خود ر درمان بیماران و مصدمان.
دانش آموختگان کارشناسی ارشد گرایشهای حرکت اصلاحی و امدادگر ورزشی میتوانند مجوز باشگاههای حرکات اصلاحی را دریافت نمایند. همچنین امدادگران ورزشی می توانند با شرکت در دوره های امدادگری ورزشی فدراسیون پزشکی ورزشی، به عنوان کادر پزشکی در کنار تیم ها فعالیت کنند. تربیت بدنی ویژه معلولین، بطور خاص با افراد دارای معلولیت سروکار دارد و کمک به مشاوره، راهنمایی و برنامه ریزی در زمینۀ تجویز، توصیه و اجرای فعالیت حرکتی و ورزشی متناسب با نیازهای ویژه افراد تحت پوشش می کند. همچنین تربیت بدنی ویژه معلولین، در تدریس دروس کارگاهی، نظری و عملی در زمینه معلولین در سطح مراکز آمورشی و پژوهشی و خدماتی-حمایتی و نهادهایی چون آموزش و پرورش، دانشگاهها، فدراسیون های ورزش معلولین و مراکز توانبخشی و بهزیستی و مربیگری رشته های ورزشی معلولین نقش مهمی ایفا می کند
نقش و توانایی
دانش آموختگان این دوره دارای توانایی های زیر خواهند بود.
توانایی های عمومی
الف – برنامه ریزی برای بهره گیری از یافته های علوم آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی در موقعیت های واقعی
ب – تحلیل وضعیت های مربوط به مسائل حوزه آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی
ج- توانایی تحقیق و به کارگیری یافته ها در فرایند تدریس / یادگیری
د – انجام پژوهش درگرایش های تخصصی خود و همکاری در امور پژوهشی سایر گرایش های رشته آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی
ه – تدریس دروس مربوط به گرایش تخصصی خود در دوره های کاردانی و کارشناسی رشته های گوناگون علوم ورزشی و حرکتی
توانایی های تخصصی
گرایش حرکات اصلاحی
الف- توانایی ارائه راهکارهای مناسب برای پیش گیری ، اصلاح و جلوگیری از پیشرفت ناهنجارهای وضعیتی در آحاد مردم
ب- استفاده از آزمون های میدانی و آزمایشگاهی متناسب برای سنجش وضعیت بدنی اقشار مختلف و تشخیص ناهنجاریهای وضعیتی
ج- توانایی برنامه ریزی و تجویز حرکات اصلاحی مناسب متناسب با سنین گوناگون و جنس
د- انجام خدمات مشاوره ای در حوزه حرکات اصلاحی در مدارس ، ادارات ، کارخانه ها و باشگاه های عمومی و خصوصی
ه – راهنمایی ، مشاوره و برنامه ریزی برای آشنایی مربیان و ورزشکاران به اصول علمی و تکنیک های ساده در کنترل آسیب های ورزشی ناشی از ناهنجاری های وضعیتی